15 | 365 BORSEPRŐPÁRLAT

 15 év palackba zárva.

 „A seprő a bor zamatának egyik legfontosabb formálója. Az Agárdi Pálinkafőzde történetének az elején esett meg, hogy a Tokaj Oremus birtokon tett látogatásunk során kiváló furmintokat kóstoltunk. A különválasztott seprőt azonnal elhoztuk, lepároltuk, betettük egy korábban tokaji aszú érlelésére használt tölgyfa hordóba.

Évek teltek el, az ígéretes seprőpárlat az aszúhordóban pihent, míg egyszer megkóstoltuk, és ami a poharunkban volt, az minden várakozásunkat felülmúlta! Tudtuk, hogy egy különleges ital született. Zamatgazdagság és a kifinomult részletek sora jellemzi ezt a párlatot. A mindössze 365 különleges palack méltó kifejezése annak, amiért az Agárdi Pálinkafőzdében immár 15 éve, 2001-es alapításunk óta dolgozunk.”

A seprő az, ami ott a hordóban marad, az ízek hordozója, amely zamatot ad a bornak vagy a pálinkának. A világ legdrágább borainál gyakori, hogy hosszan „seprőn tartják őket” (azaz franciául „sur lie” technológiával készülnek), de a legdrágább francia pezsgők minőségében is közrejátszik, hogy hány hónapot, sőt, inkább évet töltenek seprőn.

2017-09-29T10:28:32+00:00