Kimagasló eredményt ért el az Agárdi Pálinkafőzde az idei Nemzeti Pálinkakiválóság Programon, amely immár ötödik éve az Agrárminisztérium kiemelt pálinka támogatását célzó programja. 24 pálinkaház 157 termékével nevezett a 2019-es megmérettetésre, közülük 22 pálinkaház 93 pálinka terméke került be a nemzeti pálinkakiválóságok sorába.

Idén új szabályzat alapján a nevezhető tételek száma korlátozva volt, egy főzde maximum 9 pálinkával indulhatott, és 3 tétel volt a kötelező minimum.

Az Agárdi Pálinkafőzde élve a lehetőséggel, 9 termékkel nevezett a versenyre az öt alapkategóriából (vilmoskörte, körte, kajszi, szilva, illatos szőlő), és a mezőnyben egyedüliként mindegyik tétele minősítést kapott. A nevezett 9 tételből pedig 6 kapott TOP minősítést, ezt más rajtuk kívül nem érte el. Az elmúlt több mint másfél évtized munkájának gyümölcse nemcsak a palackokban jelenik meg, hanem évről évre azokon a szakmai megmérettetéseken is, melyeken részt vesz az Agárdi.

Agárdi Pálinkakiválóság tételek 2019-ben:

Prémium Birs Pálinka 2019

Prémium Piros Vilmoskörte Pálinka 2017

Miraculum Szilva Pálinka

Agárdi TOP Pálinkakiválóság tételek 2019-ben:

Miraculum Kajszibarack Pálinka

Prémium Barrique Szilva Pálinka 2016

Prémium Kökény Pálinka 2016

Prémium Málna Pálinka 2017

Prémium Bodza Pálinka 2018

Prémium Tokaj-Sárgamuskotály Törkölypálinka 2010

Pálinkakiválóság tételek szakmai jellemzői

Természetesen mentesek minden hibától, aromatikájuk tiszta, a készítés módjára jellemző illat- és ízjegyekkel. Olyan tételek találhatóak a kategóriában, melyek a tökéletes cefrézés és lepárlás mellett például a kiválóan megválasztott szüreti időponttal – gyümölcs minőséggel – valamint jól megválasztott alkoholfokkal rendelkeznek. A gyümölcsösségen túlmutató értékeket hordoznak (például összetettség vagy szerkezeti arányosság formájában). Harmóniájuk, egyensúlyuk megfelelő, emellett valamelyik tulajdonságuk kiemeli őket az átlag tételek közül.

TOP Pálinkakiválóság tételek szakmai jellemzői

A kategória tételei szépségén túlmutató, csúcskategóriás, megkérdőjelezhetetlen minőségű pálinkák. Az „életben egyszer kötelező” kategória. Tökéletes harmónia, kifejezőkészség, komplexitás, elegancia és valamely olyan tulajdonság jellemzi, ami alapján a képzett kóstolók is kiemelkedőnek, emlékezetesnek titulálják őket. A bírálók ezen termékek leírására cizelláltabb, a kóstolás közben bennük megfogalmazódó, néhol költői jellemezéseket adtak, ezzel is hangsúlyozva az adott pálinka különlegességét.

Forrás: Szuna Noémi, Presspirit Communications.